Orm hos kat og killinger.

Hold øje med om din kat har orm

Sundhed

Selvom katte som bekendt har ni liv, så er det vigtigt at sørge for, at de har det så godt som muligt i deres nuværende. Mange katte har ikke samme behov for opmærksomhed som hunde, men derfor er det alligevel vigtigt, at du holder et vågen øje med katten. Katte bliver nemlig hyppigt ramt af orm, og især når de er killinger hvor de kommer vidt omkring.

Da katte har meget svært ved at fortælle, om der er noget galt, så er det vigtigt, at du som katteejer har en viden om, hvilke symptomer du bør kigge efter hos din kat, hvis du har mistanke om orm. Der er mange typer orm, men katte bliver for det meste ramt af enten spoleorm eller bændelorm, også kendt som indvoldsorme. Orm hos kat behandles bedst med en såkaldt ormekur. Hvilken kur du bør vælge afhænger af den type orm som de kat har fået.

Tegn på at din kat skal have en ormekur

Symptomer på orm hos kat kan variere, alt efter hvilken ormetype katten er blevet smittet med. I denne artikel kigger vi nærmere på nogle af  de symptomer, der forbindes med spoleorm og bændelorm hos katte. Både som voksne og killinger kan blive smittet.

  • Spoleorm: Denne ormeform er sjælden hos voksne katte, da de er mere modstandsdygtige end killinger. Derfor er det særlig vigtigt i kattens unge år, at du er opmærksom. Symptomerne er diarre, hoste og glansløs pels. Desuden katten tabe sig, vokse mindre og generelt virke uoplagt og træt. Endvidere er det et tydeligt tegn, hvis der er ormeæg i kattens afføring. Ormekuren skal gives til killingen allerede når den er 14 dage gammel, og herefter hver 14. dag indtil de er 10-12 uger gamle.
  • Bændelorm: Denne orm kan blandt andet overføres via loppetid, så hvis katten er loppefri er der gode chancer for, at den kan undgå bændelormen. Igen er symptomerne – hvis uheldet skulle være ude – ormeæg eller orm i afføring eller opkast. Disse orme ville også kunne findes i hårene omkring kattens endetarm. Ormekuren er samme fremgangsmåde som ved spoleorm.

Generelt er det et godt råd at sørge for, at hygiejnen omkring katten er god og i orden. Det kan hjælpe kattens forsvar mod de udefrakommende parasitter. Men er din kat allerede smittet, så handler det altså om at behandle din kat med en ormekur hurtigst mulig, så helbredet kan bringes i orden. Ormekure fra Drontal, Milbemax og Panacur er nogle af de mest kendte mærker. Tal med din dyrlæge og hør hvad du bør vælge i netop dit tilfælde.