Hvad er en tennisalbue?

Er du blevet ramt af en tennisalbue?

Sygdom

Tennisalbuer er noget mange har hørt om og nok også har en ide om hvad er – også selvom man ikke selv har haft det. Men det er nok de færreste af os der præcist kan forklare hvad en tennisalbue egentlig er. Kort sagt, er en tennisalbue en overbelastningsskade. 

Det er de muskler, som strækker både fingre og håndleddet der overbelastes. Disse udspringer fra et lille knoglefremspring på albuens yderside, og det er her skaden sker. De tilsvarende muskler på indersiden af albuen kan også overbelastes, men dette er hvad man kalder en golfalbue – en skade der er noget mindre udbredt end tennisalbuer.

Når disse muskler overbelastes, opstår der en inflammation. Dette er en betændelseslignende tilstand, men uden bakterier. Skaden rammer primært folk over de 40, og har, navnet til trods, ingen direkte sammenhæng med tennis, da en række andre aktiviteter kan fremkalde den.

Hvordan får man en tennisalbue?

Som sagt, er det altså ikke tennis der er årsagen til en tennisalbue. Tennis er blot en af flere ting der kan fremkalde den, og navnet skyldes mest at skaden først blev opdaget hos tennisspillere.

Hvad der mere end noget andet kobles til tennisalbuer, er det at have et job hvor man udfører gentagne ensformige bevægelser. Særligt bevægelse hvor hånden griber fat om noget – ketcher eller værktøj – mens albuen er bøjet kan medføre skaden. 

Symptomer på tennisalbue

Men hvordan føles en tennisalbue så? Smerterne starter typisk i albuen. Omkring det føromtalte knoglefremspring vil nogle til at starte med opleve at være ømme, mens det senere kan blive til deciderede smerter.

Smerterne kan også sprede sig, eller rettere udstråle sig. Det vil sige at du oplever smerter i overarmen eller langs underarmens yderside. Dette betyder ikke at skaden har spredt sig, men blot at smerterne udstråles i armen.

Et anden symptom er, at du har en fornemmelse af svaghed i håndleddet. Du kan simpelthen have svært ved at gribe hårdt om ting og bruge din hånd ordentligt. Særligt dette sidste symptom er ret typisk for tennisalbuer.

Hvad kan du selv gøre?

Hvis du har fået en tennisalbue, hvad kan du så selv gøre? For der er heldigvis en del ting du selv kan gøre. Er problemet helt nyt, kan det virke smertelindrende at få afkølet det ramte område. Dette gøres bedst ved at lægge en ispose på området, og så holde det der i op til 20 minutter. Herefter skal det fjernes og der må ikke lægges is på igen før tidligst en time senere.

En anden ting er at lave udspændingsøvelser. Vi skal se nærmere på behandling i næste afsnit, men værd er det at vide at behandling typisk involverer forskellige sådanne udspændingsøvelser. Du kan også gå med støttebandage. Dette hjælper med at aflaste albuen og holde den i ro. Sidst, og måske enklest, bør du holde albuen i ro, i så vidt omfang det er muligt.

Sådan kan en tennisalbue behandles

Selvom du kan gøre meget selv, kan du også med fordel søge behandling for dine smerter. Typisk kan tennisalbuer behandles med såkaldt konservativ behandling, og der behøves altså ikke større indgreb som for eksempel en operation, med mindre det er særligt slemme tilfælde. 

Meget konservativ behandling klares hos en kiropraktor. Her vil der bruges forskellige kiropraktiske teknikker og de føromtalte udspændingsøvelser, som man ofte også guides til hvordan man kan gøre derhjemme.Den kiropraktiske behandling sikrer både smertelindring, men også øget mobilitet og dermed en tilbagevenden til en fuldt funktionsdygtig albue, hvis dette ikke var tilfældet før. At hele en tennisalbue tager tid, men med behandling kan du være ovre den efter 3-6 måneder, 12-18 hvis der er tale om en lidt værre skade.