Rygning er usundt og dræber.

Derfor er rygning så farligt for dit helbred

Rygning

De fleste mennesker er klar over, at rygning ikke er sundt. Men hvor meget ved vi egentlig om, hvor mange sygdomme, rygning kan føre med sig? Det er nemlig meget farligt at ryge, men det er som om, at det ikke er det argument, der vinder ind hos de mange rygere, der stadig findes i dag. På trods af flere kampagner og strengere og strengere lovgivning på området er det som om, at det ikke nytter det store.

Ej heller prisen virker til at have noget med antallet af rygere at gøre. Således er prisen steget voldsomt på cigaretter gennem de senere år, men det virker heller ikke til at have gjort noget synderligt ved den skadende afhængighed.

Disse sygdomme kan opstå som en konsekvens af rygning

Det er vigtigt at forstå konsekvenserne ved rygning, der er skyld i rigtig mange sygdomme og dødsfald hvert år. Rygning øger bl.a. risikoen for at udvikle en eller flere af disse sygdomme:

  • Kræft: Kræft er sygdommen, hvor tobakkens virkning er bedst dokumenteret. Lungekræft er specielt den form for kræft, der kan kædes sammen med rygning. Der er andre ting, der kan skyldes lungekræft, men den største årsag er altså rygning.
  • Hjerte-kar-sygdomme: Hjerte-kar-sygdomme består af åreforkalkning, hvilket gør det nemt at få blodpropper, der i værste tilfælde kan være dødelige. Rygning er en markant årsag til et højt antal af denne sygdom i Danmark, hvor op mod 6000 årligt dør af rygerelaterede hjerte-kar-sygdomme.
  • Slagtilfælde: Slagtilfælde kan både være en blodprop i hjernen eller en blødning fra hjernevævet, der gør, at et menneske kollapser. Følgerne af disse kan være lammelser, svaghed og taleforstyrrelser, der gør det svært at fungere i dagens samfund.
  • KOL: Rygere har en kronisk betændelsestilstand i lungerne. Lungefunktionen falder hurtigere hos rygere, hvilket fører til KOL, der er en kronisk obstruktiv lungesygdom.

Vi fraråder derfor rygning på alle områder og støtter op omkring rygestop. Idag findes der masser af muligheder for at få hjælp til at stoppe. Da vi ikke yder rådgivning på området, anbefaler vi at du konsulterer med din læge for mere information og vejledning omkring rygning.